پاسخ به سوالات متدوال

                  
1- معنای برخی واژه های مورد استفاده در امور مشترکین چیست؟

الگوی کشت : نوع کشتی است که کشاورز برای فصول مورد نظر انتخاب و یا از سوی مراجع ذیصلاح به وی توصیه میگردد.

سـال زراعی : سال زراعی که از 15 مهر هر سال هجری شمسی شروع و تا 15مهر  سال بعد پایان می یابد و شامل دو فصل زراعی است که هر فصل کشتهای مخصوص بخود دارد.

فصل زراعی تابستانه : فصل زراعی تابستانه از 15 خرداد ماه هر سال آغاز و تا 15 مهر ماه همان سال ادامـــــه می یابد.

فصل زراعی زمستانه :از 15 مهر ماه هر سال آغاز و تا 15 خرداد  ماه سال بعد ادامه می یابد.

مشترک  : شخصیتی حقیقی یا حقوقی بوده که طرف قرارداد با شرکت می باشد.

مشترک کشاورز یا زارع : مشترکی است که اقدام به کشت نباتات زراعی می نماید و در سال در یک یا دو فصل زراعی براساس سطح و نوع کشت خود با شرکت قرارداد منعقد می نماید.

مشترک باغدار : مشترکی است که مالک باغات میوه بوده و بالطبع دارای الگوی کشت ثابتی می باشد . این مشترکین سالیانه یکبار با شرکت قرارداد آب منعقد می نمایند .

مشترک حجمی : مشترکی است که در طول سال یکبار با عقد قرارداد ، آب را بصورت حجمی دریافت می دارد و با تعیین نرخ هر مترمکعب آب براساس مصرف ماهانه برای وی صورتحساب صادر میگردد.

اراضی هیئتی : این اراضی که مالکیت دولتی دارند از سوی هیأت واگذاری زمین در ابتدای هر فصل به مشترکین زارع معینی اجاره داده می شوند و این مشترکین با ارائه اجاره نامه هیأت  تقاضای عقد قــرارداد آب می نمایند.

اراضی نسقی : این اراضی دارای مالکیت خصوصی می باشند و صاحبان و یا مستأجرین این اراضی با ارائه سند مالکیت و یا اجاره نامه ،  تقاضای عقد قرارداد به نام مالک زمین را می نماید.

 دریچه : محلی است که شرکت بر اساس قرارداد منعقده ، آب را به یک یا چند مشترک تحویل  می دهد.

 نماینده دریچه : کشاورزی است که ضمن برعهده داشتن وظیفه توزیع آب بین کشاورزان دریچه ، به نمایندگی از آنان اقدام به عقد قرارداد با شرکت می نماید

آب بهاء : مبلغی است که بابت تأمین آب طبق تعرفه مصوب بوسیله مشترک پرداخت میگردد . در صورت عدم امکان پرداخت تمام آب بها توسط مشترک ، وی می تواند با توجه به تسهیلات پیش بینی شده ، تقاضای تقسیط صورتحساب آب بهای خود را بنماید که در این صورت فرم مربوطه را باید تکمیل نماید .

2-   نرخ آب بهای زراعی در شبکه آبیاری دز چگونه تعیین می گردد؟

نرخ آب بهای کشاورزی براساس قانون تثبیت آب بهاء زراعی مصوب سال 1369 مجلس شورای اسلامی صورت می پذیرد بدین صورت که براساس این قانون، تعیین دو عامل مورد نیاز می باشد:

اول تعیین عملکرد محصولات در واحد سطح و دوم قیمت محصولات در مزرعه.

 با هرچه واقعی تربودن اطلاعات مذکور، اجرای صحیح این قانون و رعایت حقوق دولت و کشاورزان میسرتر خواهد بود.

برای دستیابی به قیمت واقعی هر واحد از محصولات کشاورزی می توان به دو روش زیر عمل کرد :

1 – مراجعه مستقیم به مزارع

2 – مراجعه به میادین تره بار

با بررسی های انجام شده، در روش اول نمی توان بدرستی به قیمت محصولات دست یافت، زیرا کشاورز پس از مراجعه به میدان تره بار از قیمت محصول خودآگاه می گردد. ولی با اجرای روش دوم می توان بشکل متمرکز از قیمت کلیه محصولات اطلاع یافت .

جهت اجرای این سیستم از ابتدای ورود یک محصول به بازار تا انتهای فصل بطور روزانه در حداقل چهار مقطع زمانی (مثلاً 8  صبح، 10 صبح، 12 ظهر و 4 بعد از ظهر) قیمت خرید از غرفه داران میدان تره بار اخذ و در فرمهای مخصوص  درج می گردد سپس میانگین پایان روز محاسبه شده و در پایان فصل نیز میانگین کل محاسبه می شود. رقم بدست آمده قیمت واقعی محصول مورد نظر در سال خواهد بود که با ارائه عملکرد محصولات توسط جهاد کشاورزی وبررسی های آماری تعرفه هر محصول بصورت سالانه توسط سازمان آب وبرق خوزستان به شرکت ابلاغ می شود.بدیهی است با توجه به محاسبه نرخ آب بها بعد از برداشت محصول، در هرفصل زراعی مبلغ دریافتی از کشاورزان بصورت علی الحساب می باشد.

3-  در چه صورت اراضی تحت کشت پس از مساحی توسط گروههای کارشناس مساح، مشمول جریمه می گردد؟

پس از عقد قرارداد با مشترک ،یک نسخه از قرارداد به امور مساحی وسنجش کشت می رود که در صورت وقوع موارد  ذیل کشت مشمول جریمه مطابق قانون می شود:

-کشت محصول، مازاد بر قرارداد

- مغایرت الگوی کشت با قرارداد

- کشت بدون قرارداد

4-حریم تاسیسات شبکه آبیاری دزچگونه تعیین میشود؟

حریم کانالها ، انهار احداثی وسنتی وشبکه های آبیاری وزهکشی با توجه به ظرفیت آنها طبق جدول زیر وبا نظر کارشناس دفتر فنی شرکت برای هر طرف تعیین میگردد واین حریم از منتهی الیه دیواره آنها میباشد :

ظرفیت کانالها ، انهار مستحدثه وشبکه های آبیاری وزهکشی:

الف- آبدهی ( دبی)بیش از 15 متر مکعب در ثانیه – میزان حریم از هر طرف 12 تا 15 متر

ب- آبدهی ( دبی)از 10 تا 15 متر مکعب  در ثانیه – میزان حریم از هر طرف 8 تا 12 متر

پ- آبدهی ( دبی) از 5 تا 10 متر مکعب در ثانیه – میزان حریم از هر طرف 6 تا 8 متر

ت- آبدهی ( دبی)از 2تا 5 متر مکعب در ثانیه – میزان حریم از هر طرف 4 تا 6 متر

ث- آبدهی ( دبی)از 150 لیتر تا 2 متر مکعب در ثانیه – میزان حریم از هر طرف1 تا 2 متر

ج- آبدهی ( دبی)کمتر  از 150 لیتر  در ثانیه میزان حریم از هر طرف  یک متر

5- شبکه های آبیاری منطقه شمال خوزستان آیا جاذبه گردشگری هم دارد؟

بلی- شبکه آبیاری دز دارای سدهای تنظیمی ،انحرافی وایستگاه پمپاژ سبیلی وکانالهای آبیاری مدرن می باشد که بخصوص برای کارشناسان ومتخصصان آبیاری ،عمران وکشاورزی بازدید از این تاسیسات بسیار مفید است .سد تنظیمی وایستگاه پمپاژسبیلی در شمال وسد انحرافی در جنوب دزفول واقع است وبعلاوه بدلیل وجود انواع دستگاه ابنیة آبی شامل مقسم ،آبشار، پل ،سیفون ودستگاههای اندازه گیری در طرح های محتلف هلندی وآمریکائی که در واقع شبیه به یک آزمایشگاه هیدرولیکی عمل می کنند،می تواند برای دانشجویان جذاب ومفید باشد.ضمنا کوی سوم شعبان دزفول(محل ستاد مرکزی شرکت) وجنگل بسیار زیبای آن از مناظرطبیعی منحصر بفرد منطقه است که بخصوص در ایام نوروز وفصل بهار دیدنی است .برای هماهنگی بازدید با روابط عمومی شرکت با تلفن 6261218-0641 ویا پست الکترونیک info@dezco.ir تماس حاصل نمائید.

6- مشتریان این شرکت شامل چه گروهی از مردم می شود؟

مشتریان این شرکت دو گروه هستند:اول کشاورزان وباغداران شهرهای دزفول،شوش واندیمشک که از طریق شبکه های آبیاری دز، لورودشت اوان ،اراضی خود را آبیاری می کنند.

دوم شرکت های کشت وصنعت هفت تپه،کارون،شهید بهشتی وشهید رجایی(وابسته به وزارت جهاد کشاورزی) ومصرف کنندگان آب صنعتی،دامداری در محدوده شبکه